Tajniki pracy hotelarza
data dodania: czwartek 7 listopada 2019
22 października 2019 roku uczniowie klasy pierwszej technikum hotelarskiego odwiedzili Hotel Kosmowski we Wrześni. Dzięki uprzejmości Sylwii Kosmowskiej, dyrektor hotelu, uczniowie mieli możliwość zapoznania się z funkcjonowaniem obiektu. Pani S. Kosmowska przekazała uczniom informacje, które były cennym zastrzykiem wiedzy o hotelarstwie. Młodzież mogła zapoznać się z wyposażeniem jednostek mieszkalnych działającymi zgodnie z wymogami kategoryzacyjnymi, z sercem hotelu czyli
z recepcją i jej zadaniami, a także działem gastronomii. Hotel bowiem to miejsce pracy dla specjalistów różnych dziedzin – dyrektorów, menedżerów, organizatorów imprez, szefów i pracowników kuchni, recepcjonistów, czy pracowników służby pięter. Praca ta przynosi wiele wyzwań, ale również satysfakcji. Bycie hotelarzem to przede wszystkim profesjonalizm. Naturalny uśmiech, niewymuszona uprzejmość, intuicja, wyrozumiałość, empatia i gościnność oto cechy prawdziwego hotelarza. Pobyt w hotelu zakończył się wizytą w kręgielni. Nad całością czuwała mgr inż. Hanna Skrzypczak - nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSTiO.