facebook youtube
Obecnie znajdujesz się: Aktualności
Kontrolerzy jakości na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

Kontrolerzy jakości na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

data dodania: wtorek 30 stycznia 2024

W czwartek, 25 stycznia 2024 roku uczniowie klas II i III w zawodzie technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności odwiedzili Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. W trakcie wycieczki zawodowej uczniowie uczestniczyli w wykładach dotyczących ,,sztucznej inteligencji interpretującej obrazy żywności”, niezbędnej do jej sortowania, kalibracji i kontroli jakości surowców i wyrobów spożywczych oraz zachodzących procesów technologicznych. Ponadto poznali specjalistyczne laboratoria i brali udział w warsztatach tematycznych w zakresie: chromatografii gazowej, analizy sensorycznej olejów tłoczonych, produkcji napojów fermentowanych na przykładzie piwa bezalkoholowego oraz oceny mleka i produkcji wyrobów mleczarskich. Dodatkową atrakcją dla młodzieży były quizy oraz degustacje przygotowane przez studentów wydziału. Pobyt na uczelni był dodatkową formą doskonalenia zawodowego
i jednocześnie mógł stanowić element planowania edukacji po ukończeniu szkoły średniej, gdyż na odwiedzanym wydziale przedstawiona została oferta kształcenia.

Organizatorkami wyjazdu były panie: mgr inż. Renata Pohl oraz mgr inż. Małgorzata Paszkowiak.

 

Galeria zdjęć

Zespół Szkół Technicznych
i Ogólnokształcących
im. gen. dr. Romana Abrahama
we Wrześni
ul. Kaliska 2a, tel. (61) 43-60-515 fax (61) 43-60-829,
e-mail: sekretariat@zstio-wrzesnia.pl
internet: www.zstio-wrzesnia.pl
Sekretariat czynny od poniedziałku do piątku
w godz. 7.00-15.00
© Copyright 2018 www.zstio-wrzesnia.pl All Rights Reserved
Projekt i wykonanie: HEDRYCH.pl