W czwartek, 25 stycznia 2024 roku uczniowie klas II i III w zawodzie technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności odwiedzili Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. W trakcie wycieczki zawodowej uczniowie uczestniczyli w wykładach dotyczących ,,sztucznej inteligencji interpretującej obrazy żywności”, niezbędnej do jej sortowania, kalibracji i kontroli jakości surowców i wyrobów spożywczych oraz zachodzących procesów technologicznych. Ponadto poznali specjalistyczne laboratoria i brali udział w warsztatach tematycznych w zakresie: chromatografii gazowej, analizy sensorycznej olejów tłoczonych, produkcji napojów fermentowanych na przykładzie piwa bezalkoholowego oraz oceny mleka i produkcji wyrobów mleczarskich. Dodatkową atrakcją dla młodzieży były quizy oraz degustacje przygotowane przez studentów wydziału. Pobyt na uczelni był dodatkową formą doskonalenia zawodowego
i jednocześnie mógł stanowić element planowania edukacji po ukończeniu szkoły średniej, gdyż na odwiedzanym wydziale przedstawiona została oferta kształcenia.
Organizatorkami wyjazdu były panie: mgr inż. Renata Pohl oraz mgr inż. Małgorzata Paszkowiak.