Wyjątkowo słodkie warsztaty i nie tylko...
data dodania: poniedziałek 20 maja 2024
W dniach 25-26 kwietnia 2024 uczniowie klas gastronomicznych naszej szkoły wzięli udział w dwudniowym szkoleniu wyjazdowym w bursie międzyszkolnej w Grzymysławicach. Pierwszego dnia odbyli szkolenie z pierwszej pomocy przedmedycznej i PPOŻ prowadzone przez przedstawicieli Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej we Wrześni. Młodzież przekonała się, jaki skutek wywołuje kontakt palącego się ognia z wodą, poznała obsługę defibrylatora oraz przypomniała sobie zasady pierwszej pomocy w sytuacji nagłego zatrzymania krążenia, poparzenia czy zadławienia.Następnego dnia odbyło się szkolenie cukiernicze pod nadzorem Łukasza Błaszczyka, właściciela firmy "Upiekło mu się". Mistrz cukiernictwa zaprezentował m.in. technikę nadziewania cooltowych (kultowych) croissantów z kremem pistacjowym.
Szkolenie zorganizowały: mgr inż. Katarzyna Banaszczak, mgr Adrianna Szparagowska oraz mgr inż. Alicja Perlikowska - nauczycielki przedmiotów gastronomicznych - we współpracy z Wydziałem Edukacji Starostwa Powiatowego we Wrześni.